Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Váratlan utazás

 

 

 

Road to Avonlea, Kanadai tévéfilmsorozat, 1990 

Duna TV, minden vasárnap délután

A nagy örömünkre (hála az Avonlea.hu-nak) újra műsorra tűzték a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb sorozatát, a Váratlan utazást. Sarah, a tiszta tekintetű és cserfes kislány, valamint a szigorú, de mégis érzőszívű Hetty néni élete, melyen egy generáció nőtt fel anno, most újra megelevenedik a képernyőn, és ma is ugyanakkora népszerűségnek örvend.

Állt valamikor, a 20. század elején egy Zöld Orom nevű ház Avonlea városkában, a Prince Edward-szigeten, mely házikó minden romantikus lelkületű embert rabul ejtett, aki valaha is találkozott vele, akár egy kanadai írónő könyveiben, akár a tévéképernyőn keresztül. A házat  Lucy Maud Montgomery regényeiből ismerhetjük - akinek nemrég újra kiadták könyveit -, akárcsak a barátságos kisvárost, Avonlea-t, melynek szeretetreméltó lakói egy letűnt világot elevenítenek meg a mai emberek előtt.

Bár Avonlea csak kitaláció, valójában nem létezett ilyen nevű város, a Zöld Orom nem csupán a fantázia szüleménye. A házikó a kanadai Cavendishben áll ma is - az ide zarándokló rajongók nagy örömére -, ahol  Lucy Maud Montgomery évekig élt a rokonainál, s ahonnan az ihlet származik, amely a későbbi nagysikerű Anne-regényekhez és filmekhez, valamint a Váratlan utazás című, 7 évadot, 91 epizódot megélt sikersorozat megszületéséhez vezetett.

A sorozatot a világ 140 országában mutatták be, és mindenhol nagy népszerűségnek örvendett, de talán Japánban aratta a legnagyobb sikert, ahol  rengeteg rajongói weboldal is készült. Nálunk is született sok rajongói oldal (mint például ez), ahol nagyon sok információt, érdekességet találhatnak az érdeklődők, mégis a legnagyobb az Avonlea.hu, ahol Váratlan utazás-találkozókat is szerveznek a lelkes Montgomery- és Sullivan-híveknek. Merthogy a népszerűség legalább fele részben a producer, Kevin Sullivan érdeme, aki ugyan sokat változtatott az eredeti történeteken, de meghagyta azok báját és a varázslatos miliőt, nagyszerű családi szórakoztató műsort teremtve a kanadai írónő regényeiből.

A történet Sarah Stanley érkezésével kezdődik, akinek anyja még kiskorában meghal, jómódú apja pedig csődbe megy, ezért a kislány anyai ági rokonaihoz, a Kingekhez kerül egy vidéki kisvárosba, a Prince Edward-szigeten fekvő Avonlea-be. A vénlány Hetty King Avonlea szigorú, de megbecsült tanítónője, aki húgával, Oliviával éli mindennapjait a Zöld Orom nevű ódon házban. Hettynek van egy öccse is, Alec, akinek egyre népesedő famíliája a közelben lakik, és szintén fontos szerepet töltenek be a cselekményfolyamban. Sarah korábban gazdag apjától bármit megkapott, igaz, barátai nem voltak. Most azonban egy másfajta közegbe csöppen, ahol elsősorban emberileg kell helytállnia, mivel kezdetben senki sem örül túlzottan az érkezésének...

 

Rendezte:

Paul Shapiro, Bruce Pittman, Don McBrearty, Harvey Frost, Stuart Gillard 

Író:

Lucy Maud Montgomery

Forgatókönyvíró:

Heather Conkie, Patricia Watson

Zeneszerző:

Hagood Hardy, John Welsman

Operatőr:

Manfred Guthe, Peter Luxford, Robert Saad

Vágó:

James Lahti, Michael Todd, Ben Wilkinson, Mairin Wilkinson

Szereplők: 

Sarah Polley (Sara Stanley)
Jackie Burroughs (Hetty King)
Mag Ruffman
(Olivia King Dale)
Zachary Bennett
(Felix King)
Gema Zamprogna
(Felicity King)
Lally Cadeau
(Janet King)
Cedric Smith
(Alec King)
Michael Mahonen
 (Gus Pike)
Patricia Hamilton
(Rachel Lynde)
Colleen Dewhurst
(Marilla Cuthbert)
Rosemary Dunsmore
(Abigail MacEwan)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mjitfg

(szabtina, 2011.10.23 13:21)

SZIASZTOK!
Nagyon gyonyoru egy csodalatos film.
Ami nekem nagyon tetszik.

:)

(Cseperke, 2011.10.14 19:23)

Sziasztok!
Eddig azt hittem, hogy én vagyok a legnagyobb rajongó, de ahogy elnézem, vagyunk páran.:) Én már "rongyosra" néztem a videokazettáimat ( még most is edzem őket), de már megvannk dvd-n is. Soha nem olvastam, láttam ennél jobb alkotásról. Rengeteget tanulok belőle. Formál. És nagyon szeretnék egy ilyen kis városban élni, mint avonlea. egy világ dőlt össze bennem, mikor megtudtm, hogy így mint avonlea nem létezik és a legtöbb ház is csak a film kedvéért épült. De mindettől függetlenül jó lenne egyszer eljutni a Prince Edward - szigetre!

Re: :)

(gabesz, 2011.10.23 07:00)

sziasztok!!én megyek a prince edward szigetre :)))gabesz130@freemail.hu

Vélemény

(Andro, 2011.05.19 18:35)

Egy kis javítás. Hetty King nem a Zöld Oromban, hanem a Rózsaportán lakik. A Zöld Orom Marilla és Rachel otthona.

:)

(Nyers Bernadett, 2011.03.22 11:59)

Annyira imádom!!! És annyira szomorú vagyok,hogy befejeztem az utolsó részt is...:'((((

albumok.hu/lmm

(Napsi, 2011.02.03 15:04)

Szia Detty,

Nagyon jó a honlapod!!! Csak így tovább!! (a mindenkilapjás oldald is nagyon jó)

Bp. 1162 Suba u. 11.

(Dr Sebestyén Mária, 2010.12.17 23:05)

Csodálatos könyv és film. Hiányoznak a "rokonlelkek", jó lenne ilyen emberek között élni, mára nagyon kevesen maradtak.